Hatvan é(r)v Miskolc

Jacsó Pál: Miskolc igrice, énekes cselédje, Miskolc vőlegénye. Akik ismerik őt, mindenki Palkóját, bizonyára egyiket sem találják túlzónak: ez a csupaszív, közéleti ember, költő, dalnok és versmondó, számos civil szervezet tagja, de nem ám afféle díszpinty, hanem azokban valósan tevékenykedő ember megérdemli ezeket a jelzőket.

Másként forog

og. E címre a kötetnyitó, Apám volt c. versből kapunk magyarázatot: a költő apjának elvesztése óta forog másként a föld, ez egyetemes érvényű kép, ki-ki tanúsíthatja, hogy apja elvesztése után minden másként van, igen, a föld is másként forog. Hogy kik a hunyt mesterek, akik előtt a költő tiszteleg, az a kötet végére derül ki: verseikből vett töredékekkel, versmorzsákkal, utalásokkal idézi meg őket.

Egy ismeretlen vers a Pelelakból

Szereplők: Herman Ottó, tudós; Tompa Mihály, költő, Herman Ottóné Borosnyay Kamilla, titkos poetessza H.O.: Itt ülünk a Pelelakban,dödölével úgy jóllaktam,hogy recseg a szék alattam.Örülök, hogy kis lakombatiszteletét tette Tompa,Isten hozott drága Miska,ilyen nagy tisztesség ritka.Holnap fölmászunk a hegyre,úgy lehet, hogy nem is egyre,tetejüknél nem feljebbre.Amíg mi járjuk a Bükköt,nejem addig itthon ügyköd’,főz nekünk jó halpaprikást,vagy […]